четвъртък, 8 ноември 2007 г.

СРЕЩА НА ВЪРХА

В понеделник 6 ноември, във Ватикана се срещнаха двама висши лидери на световните религии, 80-годишният римски папа Бенедикт ХVІ и гарантът за изправността на исляма, 85 годишният саудитски крал Абдуллах, пазител на двете свещени места на ислямския свят, Мека и Медина. Това ставаше за пръв път в историята на двете религии –въпреки че навремето Абдуллах, всеоще престолонаследник, бил на аудинция при папа Йоан Павел ІІ.
В комюникето издадено след 30-минутния разговор в частния кабинет на папата, освен обичайните откровения за сърдечната атмосфера и въпросите от общ интерес, в съобщението се изтъква специално желанието на двете страни да работят за междукултурния и междурелигиозен диалог и в частност за сътрудничеството между християни и мюсюлмани, най-вече в подкрепа на мира и справедливостта, както и по отношение на редица ценности, които стоят близо до мирогледите на двете религии, с изрично споменаване на стабилността на семейната клетка. Както все по-често се забелязва в някои регионални ситуации, където и едните и другите са дискриминирани от религиозно преобладаващото население, християни и мюсюлмани показват готовност да си сътрудничат. Такива процеси са на лице напоследък в Мианмар (до 1959 г., Бирма) и Индия, а вероятно скоро ще се появят и в Китай.
Както е известно в Саудитска Арабия живеят няколко милиона християни, до десет на сто от населението, повечето гастарбайтери и представители на чуждестранни мисии, в откровено неравностойно политическо и обществено положение, с немалко ограничения в практикуването на религиозните си убеждения.

Няма коментари: