понеделник, 17 септември 2007 г.

Отец Ян Твардовски с книга на българския пазар

В Полския институт на ул. Веслец 12 днес от 18 ч. ще бъде представена книгата на отец Ян Твардовски „Време без сбогуване – избрана поезия и проза”. Преводът е от познатата вече Димитрина Лау-Буковска, а издателството е Libra Scorp.
Ще присъстват отец Луциан Бартковяк (от мисията на отците възкресенци в България) и Денчо Михов, директор на издателството.
Стиховете ще изпълнят Богдан Глишев и Надя Цончева.

От сайта на Полския институт предлагаме следната информация:

Отец Ян Твардовски – поет, автор на много книги, преведени на над 10 езика. Един от най-забележителните автори на съвременна религиозна лирика. Творчеството му се радва на огромна популярност. Твардовски пише и проза, съдържаща разсъждения по проблемите на молитвата и вярата. Отец Твардовски е лауреат на много награди – в т.ч. на Pen Club 1980, на Фондацията “Алфред Южиковски” 1980, Doctor Honoris Causa на Люблинския университет.

Димитрина Лау-Буковска – известна българска поетеса и преводачка на полска литература на български и на българска литература на полски език. Автор на две поетични книги, издадени в България. По-важни преводи на полска литература: в т.ч. Римски Триптих на Карол Войтила – Йоан-Павел ІІ (2005); Избрани стихове на Зб. Херберт (2001); 19 книги с проза – повести, научна публицистика, философия (В. Гомбрович, Януш Гловацки, Лешек Колаковски и др.), 18 театрални пиеси (В. Гомбрович, С.И.Виткевич, Йежи Брошкевич, Ст. Пшибишевска). Лауреат на полски и български отличия.

Няма коментари: