вторник, 11 септември 2007 г.

Добрата новина

Добрата новина е религиозната новина – че има Бог, че има живот, правда, добри хора, добри каузи. Християнството в частност се определя като благовестие, блага вест, точния превод на понятието „евангелие”. Църквите, нашата църква, e като носителка на тази божествена информация и същевременно предлага средства, места, примери, които да ни доведат по-близо до реалностите и целите, които възвестява.
Като вярващи и практикуващи християни от кръга АБАГАР, заредени с вяра, надежда и любов, ангажирани в католическата информация и комуникация в най-широкия и, искаме да мислим, най-богатия смисъл на понятието (универсалност, целокупност), се заричаме да Ви зареждаме ежедневно само с такава информация за събития и хора, само с такива вести, които да заковат вниманието Ви нагоре, към небосклона на по-висшите ценности, напред към хоризонта – на залеза, потънал в багри; на изгрева, изпълнен с надежда за новия ден. Така поне си мислим. А може и да успеем. SURSUM CORDA!
Ами обективността на информацията? Нали живота е шарен? Има положителни, но има и нелицеприятни аспекти. Трябва ли да ги крием? Сигурно е така, но нали най-вече с тях се занимават колегите от медиите? Достатъчно е да прелисти човек пресата, за да се убеди, че там намират място по-скоро негативни, банални, осакатени вести за религията, църквите, духовенството. Ако това не стига, съответните органи и сайтове на отделните вероизповедания ще намерят начин да премълчат доброто или да подчертаят злото у другия. Няма да навлизаме в подробности по този повод, за да не престъпим срещу обета си още преди да сме тръгнали. Може и да не удържим. MEA CULPA!

Няма коментари: