петък, 14 декември 2007 г.

Органов концерт в софийската катедрала

На 17 декември 2007 г. (понеделник) от 19 ч. в католическата катедрала “Свети Йосиф” в София ще се има органов концерт, организиран от Полския институт в София и католическата енория.
Органистът е проф. Анджей Хорошински от Полша.

В програмата са творби на Бах, Клерамбо, Вивалди, Сен-Санс, Шопен, Карол Шимановски, Мечислав Сужински. Входът е безплатен.

Анджей Хорошински - органист, композитор и преподавател, е завършил с отличие Музикалната академия във Варшава. Изнася концерти в почти всички европейски страни, в Израел, САЩ, Канада, Япония. Свири в реномирани зали като Националната филхармония във Варшава, Koncerthuset в Стокхолм, катедралата "Нотр Дам" в Париж, King s College Chappel в Кеймбридж, аулата "Павел Шести" във Ватикана, катедралата "Св. Патрик" в Ню Йорк. Автор е на концерт за орган и оркестър, на камерна, органова, хорова и филмова музика, на транскрипции на оркестрови творби за орган. Води майсторски класове в много европейски страни, в САЩ, Япония, Южна Корея и Израел. Член е на журито на органови конкурси във Франция, Германия и Полша. Музикантът е консултант и автор на множество проекти в областта на строителството на органи в Полша.

Няма коментари: